poniedziałek, 11 lipca 2016

Szybkie ciasto z jagodami i kruszonką

Sezon na czarne jagody (borówkę czernicę) trwa, zatem czas na ich wykorzystanie :) W mojej kuchni pojawiło się szybkie i łatwe do wykonania ciasto na bazie tych owoców. Warto ich użyć sporo, bo ciasto wyrasta wysoko, mimo że wydaje się bardzo cienkie po wlaniu do formy. Proszę nie zrażać się długością opisu - on tylko tak strasznie wygląda na pierwszy rzut oka, bo opisuję w nim wykonanie krok po kroku i zwracam uwagę na pewne niuanse.




Składniki (na blachę 23 x 28 cm):

Kruszonka
150 g mąki
100 g cukru
100 g masła, które poleżało poza lodówką ok. pół godziny
pół łyżeczki mielonego kardamonu (opcjonalnie)

Ciasto
2 jajka
150 g cukru
15 g cukru waniliowego
200 ml mleka
100 ml oleju
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

jagody (u mnie ok. pół litra)

  1. Składniki na kruszonkę wyrobić ręką. Włożyć do lodówki na czas przygotowywania ciasta.
  2. Włączyć piekarnik na 190 stopni C. (pieczenie z dołu i z góry). 
  3. Przebrać i wypłukać jagody. Odsączyć na durszlaku.
  4. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
  5. Mąkę i proszek do pieczenia odmierzyć do jednej miski. Wymieszać.
  6. Do dużego kubka lub miarki wlać mleko i dolać olej. Nie mieszać.
    Ciasto przed tuż włożeniem do piekarnika
  7. W drugiej misce mikserem lub trzepaczką ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
  8. Do masy jajecznej powoli wlewać mleko z olejem i miksować do połączenia składników.
  9. Stale miksując, dosypywać do masy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszać tylko do połączenia składników. Długie miksowanie w tej fazie przygotowywania ciasta może spowodować jego opadnięcie po upieczeniu.
  10. Przelać masę do formy do pieczenia. Łopatką rozprowadzić po całej formie.
  11. Na wierzchu masy rozsypać jagody (robiłam to łyżką).
    Ciasto tuż po upieczeniu
  12. Wyjąć ciasto na kruszonkę i rozdzielając na małe kawałki, posypać wierzch ciasta.
  13. Włożyć ciasto do piekarnika i obniżyć temperaturę do 180 stopni C.
  14. Piec ciasto 50 minut.
  15. Po upieczeniu wyjąć na kratkę, a po kwadransie usunąć papier do pieczenia i odstawić ciasto do dalszego stygnięcia na kratce.

 



-----
Podobne:

Tureckie ciasto szpinakowe z porzeczkami
Truskawkowa rozkosz
Pavlova z truskawkami i śmietaną


Z dziećmi i dla dzieci 2016Uczta pod gołym niebem 2016Letnie owoce 2

Piecz - tak od podstaw

2 komentarze:

  1. Oj, jak ja tęsknię za jagodami!
    Wspaniałe ciasto...
    :)

    Dziękuję za udział w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.